A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ковельська районна рада
Волинська область

Консультант АМУ: «Маємо можливість завершити процес формування ОТГ і провести місцеві вибори у жовтні 2020-го»

Дата: 17.04.2020 08:59
Кількість переглядів: 551

Пандемія коронавірусу не стали на заваді втіленню чергового важливого кроку до завершення децентралізаційної реформи в Україні. Сьогодні парламен ухвалив законопроект №2653 про внесення змін до Закону про місцеве самоврядування, без якого неможливе завершення реформування базового рівня.


Як зазначив Валентин Малиновський, консультант з правових питань Асоціації міст України, який працює на Волині в межах проєкту «ПУЛЬС», що його АМУ втілює за підтримки USAID, «шлях до завершення процесу формування спроможних ОТГ і проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року, на новій територіальній основі, відкрито».

«16 квітня на позачерговому засіданні Верховної Ради України прийнято Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (реєстр. № 2653).

Його метою є надання права Кабінету Міністрів України ухвалювати рішення щодо визначення адміністративних центрів територіальних громад та затверджувати території ОТГ на основі чого ЦВК прийматиме рішення про призначення перших місцевих виборів депутатів і голів територіальних громад. Усе це дасть можливість завершити процес формування спроможних громад і провести 25 жовтня 2020 року перші місцеві вибори на новій територіальній основі», – наголошує Малиновський.

До речі, Асоціація міст України в цілому виступала за прийняття законопроєкту, однак піддавала критиці окремі його положення. АМУ висловлює сподівання, що подальші кроки органів державної влади щодо реформування адмінтерустрою і територіальної організації влади базуватиметься на узгоджувальній позиції з органами місцевого самоврядування та АМУ.

Що ж передбачає законопроект № 2653?

? Визначається поняття адміністративного центру територіальної громади. Це населений пункт (село, селище, місто), що має розвинену інфраструктуру; де знаходиться представницький орган місцевого самоврядування; розташований найближче до географічного центру територіальної громади.

? Встановлюється законодавча норма про нерозривність території громади. У її межах громада здійснює свої повноваження у вирішенні питань місцевого значення.

? Кабміну надається повноваження на підставі перспективних планів затверджувати центри й території громад до ухвалення закону про адміністративно-територіальний устрій.

? Перші вибори в нових територіальних громадах, які зараз створюються, мають відбуватися так само, як і по всій країні, – у 2020 році разом із черговими місцевими виборами.

Офіс реформ у Волинському регіональному відділенні Асоціації міст України


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь