A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ковельська районна рада
Волинська область

Асоціація міст України підготувала для громад Волині посібник-дороговказ

Дата: 23.11.2020 09:37
Кількість переглядів: 409

Асоціація міст України, сьогодні, в Українському кризовому центрі, презентувала електронне видання Практичний посібник АМУ для громад. Він розроблений, щоб допомогти муніципалітетам організувати ефективну діяльність органів місцевого самоврядування. Видання складається з п’яти модулів, які пропонують типові документи, алгоритми дій, а також зразки рішень місцевих рад та їх виконавчих органів. Модулі розробили аналітики АМУ в межах Проєкту USAID ПУЛЬС та у співпраці з іншими міжнародними програмами.



На презентації Посібника були присутні Олександр Слобожан, Виконавчий директор АМУ, В’ячеслав Негода, заступник Міністра розвитку громад та територій України, Віталій Безгін, народний депутат України, Людмила Даменцова, експерт АМУ з розроблення законодавства та управління ресурсами органів місцевого самоврядування, Іван Лукеря, заступник Міністра розвитку громад та територій України та Анатолій Федорук, Бучанський міський голова. 
Пан Слобожан зауважив під час презентації, що «всі модуль для Посібника розроблені на основі та з врахуванням пропозицій та запитів органів місцевого самоврядування всіх рівнів не залежно від розмірів громади чи це невелике село, чи це столиця України». 
«В Україні продовжується реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади.  25 жовтня відбулися не просто місцеві вибори, а місцеві вибори на новій територіальній основі. І сьогодні одне з найважливіших завдань – підготовка нових муніципалітетів до надання якісних послуг, – зауважив Виконавчий директора Асоціації міст України Олександр Слобожан. – До нас надходило багато запитань щодо організації внутрішньої роботи, роботи з мешканцями громад, як провести першу сесію, як прийняти статути і сформувати виконавчий комітет та інші. Модулі, які пропонуємо вам у посібнику, дозволяють розпочати роботу громад».
Загалом модулів п’ять. 
МОДУЛЬ 1. Типовий статут територіальної громади
Методичні рекомендації щодо розроблення статуту територіальної  громади,  примірна структура статуту, де визначено права, обов’язки,  форми участі жителів громади у вирішенні питань місцевого значення, засади громадського контролю та звітування посадовців місцевого самоврядування тощо.
МОДУЛЬ 2. Процедурні питання організації роботи органів місцевого самоврядування
Типові документи:  регламент сільської, селищної, міської ради; положення про постійні комісії сільської, селищної, міської ради; регламент виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради.
Важливо, що у цих документах враховано врегулювання порядку  проведення засідань колегіальних органів ради в режимі аудіо(відео) конференцій.
МОДУЛЬ 3. Організація роботи виконавчих органів місцевого самоврядування. Примірні положення структурних підрозділів
Примірні положення основних відділів та управлінь сільської, селищної міської ради, проєкти рішень сільської, селищної, міської  ради про затвердження структури виконавчих органів, розподіл обов’язків між головою та його заступниками.
МОДУЛЬ 4. Алгоритм основних дій із реорганізації органів місцевого 
самоврядування
Алгоритм основних дій із реорганізації органів місцевого самоврядування, який має на меті висвітлення суті процесу, черговості, змісту та особливостей окремих дій відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій» (№3651-д).
МОДУЛЬ 5. Стратегічний план розвитку громади (на прикладі Бучанської міської ради)
Загальна інформацію про стратегічне планування розвитку громади та приклад Стратегії сталого розвитку громади на прикладі громади м.Буча Київської області. 
До речі, електронне видання Практичний посібник АМУ для громад  та інші видання АМУ доступні сайті АМУ в розділі «Бібліотека» (https://www.auc.org.ua/library). 
Інформацію корисну для ОМС, зокрема і матеріали Практичного посібника для громад, знайдете і на сторінці «Волинське регіональне відділення Асоціації міст України» на Facebook (https://www.facebook.com/volynroauc). 
Офіс реформ Волинського регіонального відділення Асоціації міст України

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь