A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ковельська районна рада
Волинська область

В Україні вперше запроваджується підтримка бджільництва

Дата: 27.05.2020 10:46
Кількість переглядів: 436

Уряд розширив напрями та механізми надання державної підтримки розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції у 2020 році. За державною програмою передбачені видатки в обсязі 1 млрд грн.


Про це йдеться у Постанові Кабінету Міністрів України від 20 травня 2020 р. № 395, якою затверджено Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції”.

Зокрема, згідно постанови у 2020 році бюджетні кошти спрямовуються на державну підтримку за такими напрямами: 1) спеціальна бюджетна дотація за наявні бджолосім’ї; 2) часткове відшкодування вартості закуплених для подальшого відтворення племінних тварин, а саме телиць, нетелей, корів молочного, молочно-м’ясного та м’ясного напряму продуктивності, свинок та кнурців, вівцематок, баранів, ярок, бджолиних пакетів, бджолиних маток, сперми бугаїв і кнурів та ембріонів великої рогатої худоби, які мають племінну (генетичну) цінність; 3) часткове відшкодування вартості будівництва та/або реконструкції тваринницьких ферм і комплексів, доїльних залів, підприємств з переробки сільськогосподарської продукції; 4) часткова компенсація вартості будівництва та/або реконструкції тваринницьких ферм і комплексів, доїльних залів, підприємств з переробки сільськогосподарської продукції в частині витрат, профінансованих без урахування ПДВ за рахунок банківських кредитів; 5) часткове відшкодування сільськогосподарським товаровиробникам вартості будівництва та/або реконструкції підприємств із зберігання та переробки зерна; 6) погашення бюджетної кредиторської заборгованості, зареєстрованої в органах Казначейства, за попередній бюджетний період.

Так, на рівні в державі вперше буде виплачуватися дотація за бджолосім’ї – на безповоротній основі фізичним особам та суб’єктам господарювання, які є власниками бджолосімей, за наявні в поточному році від 10 до 300 бджолосімей у розмірі 200 гривень за бджолосім’ю. У разі наявності більше ніж 300 бджолосімей максимальний розмір дотації ставить 60 000 гривень одному отримувачу.

Для отримання дотації за бджолосім’ї фізичні особи та суб’єкти господарювання, які є власниками бджолосімей, звертаються з документами до відповідної сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, але не пізніше 1 жовтня поточного року. До слова перелік документів визначений згідно вищезгаданою Постановою.

Опісля органи місцевого самоврядування до 10 жовтня складають відомість фізичних осіб та суб’єктів господарювання, які є власниками бджолосімей і мають право на отримання дотації за бджолосім’ї та подають її структурному підрозділу облдержадміністрацій з питань агропромислового розвитку. Далі ж усе надсилається Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, яке й здійснює фінансування. Кошти безпосередньо приходитимуть на рахунки власників бджолосімей.

Тож голова обласної державної адміністрації Юрій Погуляйко відзначив, що необхідно аби керівники місцевих рад відповідально поставилися до цього, бо від цього залежить скільки та як швидко господарники отримають допомогу від держави. Саме очільники місцевих громад знають місцевих пасічників і повинні допомогти  у цьому питанні.

Важливо: підставою для внесення до відомості на отримання дотації за бджолосім’ї є реєстрація потужності фізичної особи або суб’єкта господарювання, які є власниками бджолосімей, у Державному реєстрі потужностей операторів ринку.

Детальну інформацію про державну підтримку тваринництва та сільгоспвиробників можна отримати в управлінні агропромислового розвитку облдержадміністрації.

Управління інформаційної політики та цифрової трансформації облдержадміністрації

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь