A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ковельська районна рада
Волинська область

Стараннями АМУ втрати громад Волині, через «коронавірусні» закони, скоротяться десь наполовину

Дата: 02.04.2020 12:29
Кількість переглядів: 330

Парламент врахував деякі пропозиції Асоціації міст України у змінах до Податкового кодексу. Завдяки цьому будуть зменшені наполовину очікувані втрати місцевих бюджетів. Також є зміни для ОМС щодо встановлення місцевих податків та зборів у частині зменшення ставок лише єдиного податку.


Отже, ВРУ певною мірою врахувала пропозиції АМУ до законопроєкту 3275, хоча, на жаль, більшу їх частину не взяли до уваги.

Важливо підкреслити, що Асоціація міст України у цей складний період спрямовує всі зусилля на захист інтересів громад.

Нагадаємо, що за попередніми підрахунками консультанта з бюджетних питань Асоціації міст України Василя Грома, який працює на Волині в межах проєкту «ПУЛЬС», волинські громади через, так звані, «коронавірусні» закони, могли недоотримати у свої місцеві скарбниці в межах 90-100 мільйонів гривень.

Як відомо, Верховна Рада України, 30 березня, на позачерговому засіданні прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)» (законопроєкт №3275).

Закон, зокрема, передбачає внесення змін до Податкового кодексу України. Так, уточнюються положення норм, якими ОМС позбавляли надходжень  до їх бюджетів плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за березень та квітень 2020 року.

Прийнятим Законом передбачено, що платники не сплачують ці податки лише за один місяць – березень, а платежі за квітень мають бути сплачені до 30 червня 2020 року.

Завдяки цьому, як наголошують в АМУ, будуть зменшені наполовину очікувані втрати місцевих бюджетів.

Також у цьому Законі схвалено норму, якою органам місцевого самоврядування у 2020 році надано право внесення змін до прийнятих рішень про встановлення місцевих податків та зборів в частині зменшення ставок лише єдиного податку без застосування певних норм Податкового кодексу України, Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», Закону України «Про доступ до публічної інформації», Закону України «Про державну допомогу суб'єктам господарювання».

Нагадаємо, АМУ пропонувала дозволити ОМС без обмежень по термінам (що встановлені чинним законодавством) ухвалювати рішення, вносити зміни до вже попередніх рішень, встановлювати пільги на всі місцеві податки та збори.

Разом із тим, АМУ підкреслює, що місцеві бюджети усе ж таки матимуть некомпенсовані втрати через рішення, ухвалені  державою, і це – пряме порушенням прав місцевого самоврядування.

Офіс реформ, Волинське регіональне відділення Асоціації міст України


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь