A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ковельська районна рада
Волинська область

АМУ закликає нардепів від Волині стати на захист бюджетів громад

Дата: 03.06.2020 12:44
Кількість переглядів: 539

Волинське РВ Асоціації міст України, від імені очільників волинських муніципалітетів-членів АМУ, звернулося до парламентарів  із проханням захистити громади і не допустити втрат місцевих бюджетів.


Волинські самоврядці просять врахувати обґрунтовані потреби органів місцевого самоврядування та підтримати законопроєкти №3175, №3423, №3532, що  позитивно вплинуть на бюджетне забезпечення.

Зазначимо, що співініціатор одного з цих законопроектів нардеп від Волині В'ячеслав Рубльов. Йдеться про законопроєкт №3175 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо удосконалення системи горизонтального вирівнювання та покращення фінансової спроможності місцевих бюджетів». Його автори пропонують:

- змінити величину застосування індексу податкоспроможності для  дотаційних місцевих бюджетів;

- понизити розмір вилучення з місцевих бюджетів реверсної дотації з 50 до 20 відсотків.

Асоціація міст України повністю підтримує таку ініціативу, бо вважає, що вона суттєво збільшить доходи місцевих бюджетів у частині міжбюджетних трансфертів.

Самоврядці також закликають народних обранців сказати категоричне «Ні!» законопроєктам які , за розрахунками Асоціації міст України, «призведуть до зменшення доходів бюджетів місцевого самоврядування щонайменше на 76 млрд грн, а це четверта частина доходів територіальних громад». 

Якщо говорити про Волинь, то в області очікувані втрати доходів бюджетів територіальних громад-членів Асоціації міст України  складуть у 2020-му понад 600 млн гривень, а додаткові витрати на реалізацію заходів протидії пандемії COVID-19 уже визначені в сумі – понад  100 млн гривень.

Зокрема, до втрат місцевих бюджетів може призвести ухвалення законопроєктів щодо зменшення ставок загальнодержавних податків, що зараховуються до бюджетів місцевого самоврядування, місцевих податків та зборів, встановлення пільг зі сплати цих податків та зборів,  збільшення видатків із місцевих бюджетів на забезпечення безкоштовного перевезення, харчування окремих категорій громадян тощо. Ці законопроекти народних депутатів не містять фінансово-економічних обґрунтувань, балансування доходів та видатків як державного так і місцевих бюджетів, не передбачають компенсацій місцевим бюджетам, чим порушують норми статті 142 Конституції України, статті 103 Бюджетного кодексу України. Серед них законопроекти:  №2758-1, №3076, №3293, №3293-1, №3302, №3302-1, №3311, №3311-1, №3329, №3329-1, №3329-2, №3331, №3352, №3352-1, №3379.
І це ще не весь перелік небезпечних для місцевих бюджетів громад законодавчих ініціатив народних депутатів.

Офіс реформ у Волинському регіональному відділенні Асоціації міст України

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь