A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ковельська районна рада
Волинська область

АМУ закликає відхилити проект змін до конституції щодо децентралізації. Луцькі самоврядці за

Дата: 13.01.2020 14:32
Кількість переглядів: 324

Асоціація міст України звернулася до Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова, голів парламентських фракцій та груп, парламентських Комітетів з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, з питань правової політики, з питань антикорупційної політики, з питань інтеграції України з Європейським Союзом, з питань бюджету з листом, у якому заявила, що не підтримує Закон України «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» №2598 від 13 грудня 2019 року.

Оновлений 27 грудня 2019 року текст (як і попередній від 13.12.2019) підготовлено без залучення органів місцевого самоврядування, їх асоціацій, експертного середовища, науковців. Пропоновані зміни до Конституції мають суттєві недоліки і не відповідають Європейській хартії місцевого самоврядування.

Асоціація міст України висловила загальні зауваження до Законопроєкту №2598 (див.інфографіку).

Так, зокрема, порівняно із чинною Конституцією України проєкт передбачає звуження статусу органів місцевого самоврядування та містить ознаки централізації влади, надмірно розширює контрольні повноваження держави в особі префектів та Президента України.

«Одним із найсумнівніших положень законопроекту є роль префектів, яким планують надати широкі повноваження і як наслідок – узаконити можливість тиску на органи місцевого самоврядування. Фактично префект, який отримає функції виконавчої влади та контролю, не лише не сприятиме реформі децентралізації, але і завадить розвитку органів місцевого самоврядування за європейським зразком. Новий законопроєкт може призвести до обмеження повноважень голів ОТГ, а також до скасування обов’язку держави в повному обсязі фінансувати делеговані місцевому самоврядуванню повноваження.

Реформа децентралізації мала на меті збільшення прав і можливостей громад, а також зменшення управлінського апарату. Натомість запропоновані цим законопроєктом нововведення навпаки передбачають збільшення і ускладнення бюрократичної машини, яка сповільнюватиме і заважатиме розвитку громад. Сподіваємось, думка Асоціації міст України та місцевих громад буде почута на державному рівні. Необхідно дотримуватися Європейської хартії та йти європейським шляхом децентралізації. І вже точно не потрібно збільшувати бюрократичну машину, а навпаки – забезпечувати громадам можливість вільно розвиватися на місцях», - пише на своїй сторінці у ФБ перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад.

Асоціація міст України закликає сприяти відхиленню законопроєкту №2598. Це дозволить провести належне обговорення таких змін для знаходження порозуміння та вироблення компромісу. Асоціація міст України висловила готовність докласти максимальних зусиль до цієї роботи.

Офіс реформ, Волинське регіональне відділення Асоціації міст України



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь