A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ковельська районна рада
Волинська область

Депутати райради за скасування абонплати за транспортування природного газу

Дата: 10.03.2020 16:26
Кількість переглядів: 423

ЗВЕРНЕННЯ

  Ковельської районної ради Волинської області до Президента України, Прем’єр-міністра України,  Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних  послуг щодо скасування абонплати за транспортування природного газу.

 

24 грудня 2019 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) ухвалила постанову № 3013 «Про встановлення тарифів для ТОВ «ОПЕРАТОР ГТС УКРАЇНИ» на послуги транспортування природного газу для точок входу і точок виходу на регуляторний період 2020 – 2024 роки».

Відповідно до цієї Постанови з 1 січня 2020 року громадяни змушені платити окремо за газ, як товар, і окремо – за його доставку.

 Нові правила розрахунків за газ,  які стосуються всіх споживачів, у тому числі побутових на нашу думку  є неприйнятними.

На сьогоднішній день ми маємо ситуацію, у якій наші виборці, жителі району, керівники господарюючих суб’єктів, керівники комунальних підприємств, які є споживачами газу, обурені тією методикою сплати за газ, яка запроваджена з 1 січня НКРЕКП.  Ця методика передбачає платежі за «розподіл і доставку» газу з розрахунку 1/12 в місяць, виходячи з обсягу спожитого газу за попередній рік.  Наразі це з 1-го жовтня 2018 року по 30 вересня 2019 року.

Громадяни взагалі не розуміють, що таке дві платіжки, одна за транспортування, одна за «розподіл і доставку». Чим відрізняються транспортування і доставка?  Окрім того, багато людей, які з різних причин взагалі виїхали на роботу чи ще кудись, навіть при вимкненому опалені отримали нараховані платежі за газ. Люди обурені, бо вони не спожили газ, але мусять платити за нього.

Незважаючи на те, що цього року споживання газу є значно меншим, Уряд у розрахунках заклав дані за попередній рік. Таким чином люди повинні платити значно більшу суму за фактично ненадані послуги.

В районі системно впроваджуються заходи з енергоефективності для економії використання енергоносіїв, зменшується для населення плата за теплову енергію і гарячу воду. Незважаючи на це, Уряд хоче цю суму економії забрати в людей у вигляді додаткової плати за транспортування газу. Це є справжній удар по пенсіонерах, це є справжній удар по кожній українській сім'ї.

Для промислових споживачів така система теж є демотивуючою. Наприклад, якщо взяти до уваги температурний режим зими цього року, то  фактично відбувається значне скорочення споживання газу. А розрахунки – на основі минулого року.

Складна ситуація і у господарюючих суб’єктів в аграрній та переробній галузях. Реальне споживання енергоносіїв, газу там відбувається під час збору і переробки врожаю, це з кінця серпня по грудень. Основний період – 3-5 місяців. А їм тепер весь рік треба вимивати обігові кошти, платити 1/12 за нібито спожитий газ.

Втілюючи ідею загальної газифікації, мешканці нашого району, у більшості випадків, за власні кошти замовляли документи, експертизи, здійснювали підключення. Нічого не змінилось і на сьогодні – при будівництві індивідуального будинку необхідно за власні кошти виготовити документацію, прокласти труби, здійснити підключення.

    Тоді постає питання: коли газорозподільні компанії  будуть платити власникам мереж за використання їхнього майна?

    У найвищому законі нашої держави – Конституції України   зазначено, що природні ресурси є власністю народу України. Чому тоді нас зобов’язують платити за власне як за придбане?

   Більш як необґрунтованим є стягнення плати за транспортування навіть за умови, якщо людина газом не користувалася, адже, якщо не було фактичного споживання, то відповідно і транспортування до цієї конкретної оселі не було.

Не можна примушувати людей сплачувати за послугу, яку вона не отримувала.  Вимагання  плати за це є цілком безпідставним та суперечить Закону України «Про захист прав споживачів». На наше переконання ці нарахування націлені не на справедливу оплату наданої послуги, а на ще більше збагачення монополіста – надавача послуги та призведуть лише до збільшення заборгованості по сплаті , зубожіння громадян.

  З огляду на зазначене, вважаємо рішення НКРЕКП з встановлення щомісячної абонентської плати за підключення до системи газопостачання безпідставним та протиправним і просимо:

від Президента України – скасування "рішення про абонплату" НКРЕКП від 28.03.2017.

від Кабінету Міністрів України та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг – скасувати відсотки в державних банках за сплату комунальних послуг та непомірні тарифи для населення та підприємств за підключення до газових мереж, компенсувати витрати людей за безкоштовно передані газотранспортні мережі компаніям, що займаються продажем та транспортуванням газу, оприлюднити методики розрахунків та обґрунтування існуючих тарифів на послуги з газопостачання населенню; розглянути можливість зниження ціни на газ для споживачів.

 

                                                                                                       СХВАЛЕНО

                                                                                                   рішенням районної ради

                                                                                        28 лютого 2020  року № 31/23-4


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь