A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ковельська районна рада
Волинська область

Бережіть життя!

Дата: 04.11.2020 16:57
Кількість переглядів: 332

В осінньо-зимовий період, рятуючись від холоду, люди не  завжди звертають увагу на дотримання правил пожежної безпеки. А це рано чи пізно призводить до пожежі і трагічних наслідків.

В м. Ковель та Ковельському районі з початку 2020 року виникло 148 пожеж, в 2019 році за аналогічний період - 155.  


 За статистикою, більшість пожеж виникає саме у житловому секторі. Основними причинами пожеж у житловому секторі є порушення правил монтажу та експлуатації печей та димоходів, порушення правил експлуатації побутових електроприладів, коротке замикання електромережі,  куріння у ліжку, а також дитячі пустощі з вогнем.


Для попередження пожеж з вказаних  причин необхідно дотримуватися наступних правил безпечної експлуатації електромереж та пічного опалення:

• Перед початком опалювального сезону печі і димоходи необхідно прочистити, відремонтувати і побілити вапняним або глиняним розчином, щоб на білому фоні можна було помітити тріщини, які стають чорними внаслідок проходження через них диму.

• Піч, димова труба в місцях з'єднання з дерев'яними горищними або міжповерховими перекриттями повинні мати потовщення цегельної кладки - оброблення. Не слід забувати і про потовщення стінок печі.

• Надзвичайно небезпечно залишати розтоплені печі без нагляду або на догляд малолітніх дітей. Не можна застосовувати для розтоплення печей горючі і легкозаймисті рідини.

• Будь-яка піч повинна мати самостійний фундамент і не примикати всією площиною однієї зі стінок до дерев'яних конструкцій. Потрібно залишати між ними повітряний проміжок.

• На дерев’яній підлозі перед топкою необхідно прибити металевий лист, розмірами не менш 50 на 70 см.

• Щоб не допускати перегріву печі рекомендується топити її 2-3 рази на день і не довше, ніж по півтори години.

• За 3 години до сну топити піч потрібно припинити.

• Щоб уникнути утворення тріщин в кладці, потрібно періодично прочищати димохід від сажі, яка накопичується у ньому, залучайте для цього спеціалістів.

• Не допускається на печі  сушити речі  та сирі дрова.  Потрібно стежити за тим, щоб меблі, фіранки знаходилися не менше ніж за півметра від масиву печі.

• У жодному разі не можна топити піч дровами, які по довжині довші за топковий отвір.

• У місцях, де горючі та важко-горючі конструкції будинків (стіни, перегородки, перекриття, балки) примикають до печей і димохідних труб, необхідно передбачити оброблення вогнезахисними матеріалами.

Будь-яка несправність в електропроводці і порушення правил її експлуатації призводить до пожежі. Особливо небезпечне коротке замикання, яке виникає при сполученні двох проводів з оголеними ділянками (з пошкодженою ізоляцією). При цьому проводи дуже нагріваються, виникає іскріння та спалахує захисна ізоляція проводів.

Щоб зменшити ймовірність виникнення короткого замикання варто подбати про встановлення заводських електрозапобіжників, але ні в якому разі не робити саморобних вставок. Вставки, у випадку підвищення в електромережі напруги і у випадку короткого замикання, не розімкнуть електричне коло, не знеструмлять електромережу у  будинку чи кватрирі.

До короткого замикання і пожежі призводить перевантаження електромережі в результаті одночасного включення в мережу декількох електроприладів. Тому, потрібно слідкувати, щоб проводи зовнішньої електролінії були натягнуті і не торкалися один одного, а на вводі у приміщення – взяті в ізоляційні трубки. Шнури до електроприладів, телевізорів, радіоприймачів і настільних ламп, а також штепсельні вилки і розетки повинні бути справними.
          Та найголовніше - монтаж електропроводки в будинку потрібно робити спеціалістам, а в процесі експлуатації проводити заміри діелектричної міцності електропроводки з метою виявлення пошкоджень.

Обов’язково роз’яснюйте дітям про небезпеку пустощів із вогнем. Не зберігайте сірники та запальнички в легкодоступних для них місцях. У жодному разі не залишайте  дітей  без нагляду дорослих.

Шановні громадяни, бережіть своє життя та  майно від пожеж! 

 

Ковельський МРВ  УДСНС України  у Волинській  області

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь