A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ковельська районна рада
Волинська область

Громадам Волині повертають повноваження держархбудконтролю

Дата: 24.12.2020 08:55
Кількість переглядів: 379

Відбулося засідання Кабінету Міністрів України, на якому, зокрема, обговорили питання щодо реформи містобудівної сфери.


Як інформують в АМУ, Міністр розвитку громад і територій України Олексій Чернишов, презентуючи План завершення реформи містобудування, нагадав, що минулого тижня Уряд схвалив постанову, якою відновлено дію постанови №553 «Про порядок здійснення державного архітектурно-будівельного контролю». Документ зараз доопрацьовується і найближчим часом його оприлюднять. За цим рішенням місцевому самоврядуванню повернуто повноваження здійснювати архітектурно-будівельний контроль.

Виконавчий директор Асоціації міст України, Олександр Слобожан, який на засіданні Уряду представляв позицію АМУ, наголосив, що АМУ вітає рішення Уряду щодо відновлення дії постанови №553, завдяки якому місцеве самоврядування знову зможе здійснювати архбудконтроль.

«Дякуємо Міністерству розвитку громад та територій і особисто Міністрові Олексію Чернишову за ініціативу щодо вирішення проблем громад у цій сфері, а також за зусилля щодо збереження здобутку децентралізації. Адже передача на місця повноважень  держархбудконтролю була чи не найпершим кроком цієї важливої реформи!», – сказав Слобожан.

Також він зазначив, що тепер місцева влада на виконання закону «Про регулювання містобудівної діяльності» зможе протидіяти реальним та потенційним порушенням у будівництві і висловив сподівання, що анонсована Урядом реформа у містобудуванні:

– усуне очевидні серйозні проблеми, які збурюють суспільство;

– передбачить належну роль місцевого самоврядування для забезпечення гармонійного просторового розвитку громад;

– створить умови для надання на місцевому рівні якісних адміністративних послуг із містобудівних питань та захисту майнових прав як громадян, так і забудовників.

На завершення виступу Олександр Слобожан подякував Уряду та Мінрегіону і сказав, що  АМУ готова до спільної роботи.

Нагадаємо,  на початку грудня АМУ підтримала ініціативу Мінрегіону щодо повернення архітектурно-будівельного контролю на місця.

Як відомо Кабмін своїми березневими постановами практично  паралізував роботу місцевих органів державного архітектурно-будівельного контролю (територіальні підрозділи ДАБІ та органи місцевого самоврядування, яким надано такі функції).

АМУ наголошує, що  майже 9 місяців будівельна сфера залишалася без державного архітектурно-будівельного контролю, у тому числі зі сторони ОМС, що призводило до безладу у сфері містобудування, порушення майнових прав фізичних та юридичних осіб, їх прав на належний захист своїх інтересів з боку держави. Головна проблема полягала в тому, що територіальні громади жодним чином не могли вплинути на недобросовісних забудовників.

АМУ протягом цього часу послідовно і наполегливо відстоювала необхідність наділення громад правом здійснювати архітектурно-будівельний контроль.

Офіс реформ у Волинському регіональному відділенні Асоціації міст України

https://www.auc.org.ua/novyna/oslobozhan-gromady-znovu-zmozhut-zdiysnyuvaty-arhbudkontrol-amu-dyakuye-minregionu-za


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь