A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ковельська районна рада
Волинська область

Звернення депутатів Ковельської районної ради восьмого скликання щодо третьої хвилі пандемії та вакцинації

Дата: 17.05.2021 12:20
Кількість переглядів: 182

Звернення депутатів Ковельської районної ради восьмого скликання щодо третьої хвилі пандемії та вакцинації.


                                                                              Президенту України

Володимиру Зеленському

 

Голові Верховної Ради України

Дмитру Разумкову

 

Прем’єр-міністру України

Денису Шмигалю

 

 

ЗВЕРНЕННЯ

щодо третьої хвилі пандемії та вакцинації

 

В Україні наростає третя хвиля пандемії, до якої влада знову виявилася не готовою. Адже якщо у Європі зростання захворюваності стримується розгортанням вакцинації, то Україна в цьому питанні далеко відстала.

Кількість хворих на коронавірус зростає, але той факт, що кожен третій хворий на коронавірус в Україні госпіталізується, свідчить про неправдивість ковідної статистики МОЗу. Наприклад, 18.03.2021 зафіксовано 15053 випадки зараження, а госпіталізовано 4376 людей. Тобто 29% від інфікованих потребують стаціонарної допомоги - надзвичайно високий відсоток. При цьому понад 70 відсотків госпіталізованих потрапляють до лікарень у тяжкому стані. Такого немає в жодній країні.

Україна стала 95-ою країною в світі, де почалася вакцинація. Станом на 18.03.21 за даними Центру громадського здоров’я в Україні перше щеплення отримали тільки 81 755 осіб.

Водночас МОЗ завезло лише 500 000 вакцин Ковішілд, що вистачить для 0,6% українців. Тим часом на 18.03.21 у світі вже щеплено 400 млн. У Росії вже вакциновано 5,5 млн, а в Польщі вакциновано понад 2,9 млн людей.

Такі низькі темпи вакцинації є смертельно небезпечними для багатьох людей, які можуть захворіти новими, більш агресивними штамами вірусу. За даними Держстату у січні 2021 року смертність перевищила смертність рік тому на 7,5%, що може свідчити про прихований розвиток пандемії, адже за офіційними даними МОЗ смертність від Covid-19 менша.

В більшості країн світу, де розпочалася своєчасна вакцинація, темпи розповсюдження хвороби значно впали.

Крім того дуже лякає той факт, що процес обладнання киснем ліжок в лікарнях  на сьогоднішній день де-факто зупинився. Також виникають збої з поставками медичного кисню до тих лікарень, де такі ліжка створені.

Відбуваються затримки з боку Національної служби здоров’я України виплат лікарням за лікування пацієнтів з COVID-19. За лютий такі виплати ще не надходили, а через невчасну виплату заробітної плати може мати місце масове звільнення висококваліфікованих медичних працівників.

В той же час Уряд всю відповідальність за поширення пандемії та вкрай низькі темпи вакцинації намагається перекласти на місцеву владу, хоча Європарламент в своїй резолюції закликає Україну негайно подолати корупцію, яка продовжує існувати у сфері охорони здоров’я, особливо в Міністерстві охорони здоров’я та ефективно розслідувати всі факти корупції, зокрема, при закупівлі медичного обладнання і вакцин для COVID-19.

Фактичне ігнорування приписів законодавства щодо належного соціального забезпечення медичних працівників, залучених до ліквідації епідемії та лікуванні хворих на COVID-19 лише загострюють соціальну напругу в суспільстві, а медики залишаються незахищеними та соціально вразливими.

Усе це негативно позначається на спроможності медичної галузі ефективно протидіяти поширенню пандемії, підриває авторитет державної влади, поширює зневіру в суспільстві. 

Враховуючи вищезазначені факти звертаємося щодо невідкладної реакції уряду для усунення цих проблем!

        

Звертаємося щодо підтримки ВРУ та вжиття урядом комплексних заходів щодо готовності до протистояння третій хвилі пандемії, зокрема:

- збільшити темпи вакцинації щоби створити колективний імунітет для захисту від короно вірусних хвороб;

- обладнати достатню кількість систем забезпечення медичним киснем ліжок в лікарнях та забезпечити безперебійне постачання медичного кисню до тих лікарень, де такі ліжка створені;

- організувати з боку Національної служби здоров’я України вчасні виплати  лікарням за лікування пацієнтів з COVID-19;

- вжити негайних заходів для зменшення корупційних ризиків та ефективно розслідувати всі факти корупції, зокрема, при закупівлі медичного обладнання і вакцин для COVID-19;

- забезпечити належне соціальне забезпечення медичних працівників, залучених до ліквідації епідемії та лікуванні хворих на COVID-19.

 

 

Ухвалене рішенням районної ради

від 23 квітня 2021 року № 5/30.1


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь