A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ковельська районна рада
Волинська область

Ковельська районна рада ініціює створення реабілітаційних ковідних центрів в Україні

Дата: 17.05.2021 12:22
Кількість переглядів: 145

Депутати Ковельської районної ради восьмого скликання, 23 квітня, на засіданні 5 сесії ради, схвалили Звернення  щодо створення реабілітаційних ковідних центрів в Україні.


 

Президенту України

Зеленському В.О.

 

Голові Верховної Ради

Разумкову Д.А.

 

Прем’єр-міністру України

Шмигалю Д.А.

 

Міністру охорони здоров’я

України

Степанову М.В.

 

ЗВЕРНЕННЯ

щодо створення реабілітаційних ковідних центрів в Україні

 

Нині увесь світ охопила нова потужна хвиля пандемії COVID-19. Перебіг цієї небезпечної хвороби став набагато важчим. Тепер вона уражає навіть дітей і молодих людей, які ніколи не мали хронічних недуг. Наші епідеміологи припускають, що поряд із «британським» та «південноафриканським» штамом є український чи західноукраїнський – один із підвидів мутації «британського», коли перебіг хвороби у діток від 5 років такий, як і в дорослих. За даними Центру громадського здоров’я, вже зареєстровано понад 1360 осіб, які перехворіли двічі, причому вдруге вони занедужали від двох до восьми місяців після першого інфікування.

Досі лікарі зосереджували увагу на порятунку життя людей, які важко переносять Covid-19, але дедалі частіше вони  наголошують на його довгострокових наслідках, адже ускладнюється робота не тільки легень, а й органів серцево-судинної системи, нирок, головного мозку та ін. Особливо небезпечні зміни у психосоматиці, коли з’являються тривожність, депресія, почастішали  навіть суїциди.

В Україні поки що немає спеціалізованих центрів, які б займалися профілактикою ускладнень післякоронавірусної інфекції або лікуванням пацієнтів із продовженим COVID. Лише в окремих випадках на базі колишніх санаторіїв діють реабілітаційні програми для тих, хто переніс COVID, однак для їх повноцінної роботи не вистачає  фахівців – реабілітологів, психологів, тренерів, інструкторів. Проблема постковідного синдрому виходить за межі галузі охорони здоров’я, оскільки така реабілітація необхідна з соціально-економічної точки зору, адже людина, яка перехворіла на Covid, мінімум на два місяці втрачає працездатність.

Ми, депутати Ковельської районної ради, керуючись ст. 3 Конституції України, ст. 43, ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», звертаємося до Президента України, уряду, народних депутатів із пропозицією негайно приступити до розробки програми подолання наслідків постковідного синдрому, яка має фінансуватися коштами державного бюджету. У цій програмі обов’язково передбачити:

  1. негайне створення реабілітаційних ковідних центрів у кожній області;
  2. розроблення і затвердження програм медичних гарантій, пакетів медичних послуг Національної Служби здоров’я України у постковідний період;
  3. у навчальних програмах вищих медичних закладів передбачити підготовку фахівців, які будуть надавати спеціалізовану допомогу в період реабілітації тих, хто страждає на постковідний синдром;
  4. відродження доступності санаторного лікування та відпочинку, закладів профілактики захворювань, які будуть діяти для подолання наслідків Covid-19 та інших небезпечних хвороб.

Верховній Раді слід невідкладно внести зміни до Закону України про державний бюджет на 2021 рік, щоб забезпечити належне фінансування реабілітаційних ковідних центрів.

 

 

 

 

 

 

 

Ухвалене рішенням районної ради

від 23.04.2021 року № 5/30.2


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь