A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ковельська районна рада
Волинська область

На Волині село між гаїв зацвіло….

Дата: 21.06.2021 16:24
Кількість переглядів: 194

На Волині село між гаїв зацвіло,
В білий світ задивилося вікнами.
Над хатами його п’ять віків пропливло,
Пронеслось журавлиними криками



Зветься Чевель село, його сиве чоло
Сяє нині привітно і молодо,
Під лелечим крилом всім негодам на зло
Його доля виспівує колосом

……
Рідний Чевель цвіте, де озерце Святе
Тихо плещеться хвилями світлими.

(Пісня про Чевель, слова В.С. Гея, музика О.В.Огородника)

 

21 червня відзначили 500-річчя від   першої  писемної згадки про село Чевель. Саме князем Василем Сангушком воно вперше згадується у Грамоті про Стару Вижву від 1521 року, як урочище Чевель (на Чевлю). Звідки пішла ця назва, досі не відомо. Проте, одна із версій походження назви села – від слова щавель. Інша – від назви колишньої річки. На сьогодні, тут  проживає 496 мешканців громади. 

Свій поважний ювілей жителі розпочали святковою ходою уздовж вулиць до центру села, де власне і відбулись урочисті заходи.

 

У святкуванні унікального заходу, де можна було побачити і стародавні українські традиції, і дізнатися історію тепер нашої Великої Ковельщини, зокрема, Поліського села Чевель, взяли участь заступник голови районної ради Андрій Броїло, голова Волинської обласної ради Григорій Недопад, селищний голова Василь Камінський, керівник апарату Ковельської райдержадміністрації Степан Топольський.

 

З вітальним словом до громади звернувся  заступник голови Ковельської районної ради Андрій Броїло, У своїй промові Андрій Петрович зазначив, що сьогоднішнє свято – це свято кожного, хто проживає в селі, навідується до родичів, батьків. А також, користуючись нагодою, посадовець привітав з величним християнським святом Святої Трійці. Побажав усім міцного здоров’я та не полишати дбати про село, продовжуючи його славну історію зародження.  А також Андрій Петрович разом з Стапаном Степановичем вручили відзнаки  районної ради та райдержадміністрації та подарували книгу «Їхні зорі не згасають» - історію про загиблих хлопців на сході України.

Ведучі концерту від усього серця вітали теплими словами селян та гостей свята, чим дарували позитивні емоції та хороший настрій. Концерт за участю місцевих талантів, а найголовніше сльози радості на очах односельців - все це результат великої поваги до людей та плідної роботи громади.

 Опісля жителів і гостей Чевеля запросили відвідати виставку «Село Чевель – від давніх часів до сьогодення», організовану в приміщенні Чевельської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів.

Перебуваючи на теренах колишньої Старовижівщин, посадовці Волині також  проінспектували  результат діючого ремонту автотраси, що проходить поруч із селом, опрацювали найважливіші питання з розвитку громади.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь