A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ковельська районна рада
Волинська область

Громадське обговорення: Проєкт "Герб.Прапор", автор Хамежук І.І.

Дата: 28.09.2021 15:40
Кількість переглядів: 358

Опис герба Ковельського району Волинської області.

       Герб Ковельського району являє собою заокруглений донизу щит, який горизонтально перетинає срібний стилізований профіль залізнично-дорожнього полотна. У верхній частині (главі) в червоному полі посередині золота підкова, обабіч від якої  дві срібні квітки льону.

       Нижче герб вертикально розділений (розтятий), посередині срібний силует сторожової вежі. З правого (геральдичного) боку  в синьому полі срібна квітка латаття з золотом листком , а з лівого - в зеленому полі срібне перо.

       Герб вписаний у декоративний картуш та доповнений внизу колосками пшениці. Під ними девізна стрічка у вигляді традиційного волинського вишитого рушника з написом  "КОВЕЛЬСЬКИЙ РАЙОН". Картуш увінчує "районна" корона, що додатково підкреслює статус адміністративно-територіального об'єднання.

 

Пояснення Герба

    В гербі оновленого Ковельського району графічно представлені як і загальні символічні зображення Ковельщини, так і традиційні символи територіальних  громад, що увійшли до його складу.

  Золота підкова в червоному полі - герб Ковеля, адміністративного центру Ковельського району.

  Срібний стилізований профіль залізнично-дорожнього полотна - залізниця, яка простягається вздовж району, являється одним з основних місцевих видів транспорту. 

   Додатково срібний зубчастий профіль може сприйматись, як графічне зображення державного кордону Ратнівщини, територія якої межує з Польщею та з республікою Білорусь.

      Срібний силует сторожової вежі, яка стояла у місті Угровськ над Бугом теж характеризує ще один прикордонний регіон - Любомльщину, ще з ХІІІ століття за часів Данила Галицького (сторожова вежа  основний елемент на гербі та прапорі Любомльського району).

  Срібна квітка латаття в синьому полі  традиційний символ Шацького регіону, його мальовничої природи Шацьких озер, їх чистоту та неповторність. Геральдична квітка льону - символізує Старовижівщину (один з елементів герба Старої Вижівки - квітка льону).

   Срібне перо (для письма) свідчить про багатство землі талантами також символ освіти та науки, творчості волинських митців та письменників, а особливо літературний талант найвідомішої дочки Волинського краю Лесі Українки.

 

Опис прапора Ковельського району Волинської області.

     В прапорі району є бажаним використання кольорів герба, або його окремих елементів. Саме за цими критеріями був розроблений прапор Ковельського району. Таке поєднання дасть змогу органічно поєднувати ці символи  адміністративно-територіальної влади у практичному застосуванні.

     Прапор Ковельського району являє собою прямокутне полотнище з співвідношенням сторін 2 : 3.

    На червоній вертикальні смузі від древка (завширшки 1/ 3 сторони прапора) жовта підкова вухами додолу, над нею та обабіч по білому лапчастому хресту. Частина прапора з вільного краю горизонтально розділена білою хвилястою балкою, утворюючи при цьому зверху зелену смугу та синю внизу. Срібна хвиляста балка додатково символізує славетну річку Турію, яка представляє Турійський регіон

    Відповідно до сучасних вимог і  традицій вексилології прапор району має аналогічне (дзеркальне) зображення з обох сторін прапорного листа.

 

Кольорове вирішення.

Червоний колір - символ любові та мужності.

Синій колір - колір води, екологічної чистоти.

Зелений колір - колір лісу, природних багатств, символ родючості землі та добробуту.

Жовтий колір (в геральдиці золото) - символ щедрості та багатства, благополуччя.

Білий колір (в геральдиці срібло) - чистота, надія.

Поєднання червоної та білої барви (в гербі червоно-срібної) відзеркалює кольори Волинського краю, що додатково підкреслює географічне розташування Ковельського району.

 


Коментарі:

Мороз Дмитро
2021-09-27 10:13:08

Ратнівщина не межує з Польщею і свого державного кордону не мала - можна сказати "державний кордон у межах Ратнівщини".

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь