A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ковельська районна рада
Волинська область

Пам'яті жертв Голокосту присвячується

Дата: 28.09.2021 15:39
Кількість переглядів: 151

29–30 вересня виповниться 80 років, відколи у Бабиному Яру в Києві були вбиті перші жертви нацистської політики винищення. Маховик смерті забрав упродовж 1941-1943 років життя близько 100 тисяч людей – євреїв, ромів, полонених червоноармійців, пацієнтів психіатричної лікарні, цивільних заручників, українських націоналістів і радянських партизанів, в’язнів Сирецького концтабору.


На жаль,  наша Ковельщина теж стала місцем спочину закатованих у часи Голокосту: переважна частина єврейської громади Ковеля знайшла вічний спокій   у  лісі поблизу села Бахів.

Тож, на передодні 80 –х роковин трагедії, 28 вересня 2021 року,   голова Ковельської районної ради В’ячеслав Шворак, заступник голови районної ради  Андрій Броїло, депутати районної ради Віталій Власов та Галина Савіна, громадськість району побували на   презентації виставки «Захистимо пам’ять: меморіалізація місць масових поховань часів Голокосту», яка відбулася   у приміщенні Центру культури та дозвілля Дубівської громади. Презентацію цієї виставки провела   депутат  Луцької  районної ради, директор  Ківерцівського краєзнавчого музею, кандидат історичних наук Сущук Оксана Петрівна.  За словами пані Оксани: Бабин Яр – є символом «ГОЛОКОСТУ ВІД КУЛЬ» і загальною назвою усіх місць масових вбивств цивільного населення нацистами в Україні.  Оксана Петрівна  пройшлася сторінками трагічної історії  України та розповіла  про втілення в життя проекту «Захистимо пам’ять», який  присвячений  маловідомій досі главі нацистської політики знищення: він досліджує масові розстріли євреїв на окупованих територіях Східної Європи, що потрапили у морок забуття. Проект разом з тим захищає та позначає свідчення цих злочинів – ті масові поховання в Україні, які стали останнім місцем спочинку для більше ніж мільйона євреїв – перетворюючи їх на гідні пам’яті меморіальні місця. З цією метою у п’яти західноукраїнських громадах – Рава-Руська, Кисилин, Острожець, Прохід та Бахів – споруджено меморіали. Вони увічнюють історію колись квітучого життя єврейського населення та його винищення. Основою послужили як історичні джерела, так і інтерв’ю зі свідками, зібраними французькою організацією Яхад-Ін Унум.

Саме завдяки вищезазначеному проекту, у 2014 році розпочались будівельні роботи з укріплення місця масового поховання та спорудження меморіалу біля села Бахів.

Тож аби вшанувати пам’ять десятків тисяч розстріляних, по завершенню презентації виставки, присутні провели церемонію пам’яті на Меморіалі жертв Голокосту у Бахові. Не забуваймо історію нашої маленької Батьківщини та схилімо голови в пам’ять про єврейську громаду Ковеля і тих, хто загинув  рятуючи життя невинних.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь