A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ковельська районна рада
Волинська область

Нарада про проблеми опалювального сезону в умовах різкого зростання вартості енергоносіїв.

Дата: 05.10.2021 20:22
Кількість переглядів: 153

Сьогодні,  05 жовтня 2021 року, голова Ковельської районної ради В`ячеслав Шворак взяв участь у розширеній нараді, яку провів голова Волиньради Григорій  Недопад. Засідання проходило за участю керівництва та депутатів обласної ради, очільника облдержадміністрації і начальників її структурних підрозділів, голів територіальних громад, районних рад і РДА, керівників газових та енергетичних збутових компаній, а також комунальних установ.

В ході наради йшлося про входження та проведення опалювального сезону в умовах різкого зростання вартості енергоносіїв.

Відкриваючи засідання голова Волиньради Григорій Недопад зазначив, що цьогоріч в умовах рекордного зростання ціни на газ з 8 до 37 гривень за кубічний метр, прогнозованість та скоординованість дій усіх учасників процесу у підготовці та проведенні опалювального періоду актуальна, як ніколи. І якщо населення захищене від коливання цін річними контрактами на індивідуальне споживання газу, а для теплокомуненергетичних підприємств, які надають централізовані послуги з теплопостачання, встановлена пільгова ціна на блакитне паливо у межах 7,5 грн за куб, то газозалежним бюджетним установам, а це понад 170 комунальних закладів освіти, медицини, культури та спорту, доведеться купувати газ за ринковими цінами. Отже, ці видатки непомірним тягарем ляжуть на обласний та місцеві бюджети.

На минулому тижні проблематика вартості енергоносіїв обговорювалася на Конгресі місцевих і регіональних влад. І Президент, і Прем’єр-міністр анонсували, що ціну буде знижено, і навіть було підписано щодо цього меморандум. Однак, якою буде вартість енергоносіїв для комунальних установ, який механізм і компенсаторні важелі будуть застосовані, - відповідей на ці питання поки немає. Тому ми повинні мати чіткі уявлення, чи осилить обласний та місцеві бюджети цей опалювальний сезон, які маємо ресурси і потребу у них, мусимо вести прискіпливий щоденний моніторинг і обмінюватися цією інформацією, аби вчасно реагувати як на місцевому рівні, так і, при потребі, на печерських пагорбах», - звернувся голова облради до присутніх.

Уже спрямовано клопотання до Кабміну та Мінфіну про перегляд показників державного бюджетну на 2022 рік в частині збільшення видатків на оплату енергоносіїв. Також за кілька днів на зазначені видатки буде спрямовано 21 мільйон додаткової дотації.

Також говорили про стан забезпечення паливними дровами  населення та соціально-бюджетну сферу.

Мав можливість висловити і своє бачення щодо покращення забезпечення голова райради В`ячеслав Шворак. Зокрема, В`ячеслав Петрович запропонував застосувати такий механізм аби участь в тендерах на постачання паливних дров могли брати лише лісогосподарські підприємства Волині. Це в свою чергу дасть можливість контролювати якість паливного матеріалу. В результаті обговорення  ця пропозиція була підтримана усіма учасниками, присутніми на засіданні та запропонована для застосування її у майбутньому опалювальному сезонні .

Підсумовуючи результати обговорення її учасники дійшли  висновку, що ситуація не проста, але  не можна припуститися зриву чи збоїв опалювального сезону, тому необхідно всім максимально мобілізуватися.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь