A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ковельська районна рада
Волинська область

Участь в обговореннях законодавчих новацій у важливих для громад сферах.

Дата: 15.12.2021 09:12
Кількість переглядів: 185

14 грудня 2021 року голова Ковельської районної ради В`ячеслав Шворак, голова Ковельської районної державної адміністрації Ольга Черен взяли участь  в спільному заході Асоціації міст України та Проєкту USAID  «Підвищення ефективності роботи та підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»)  з обговорення новацій податкового та бюджетного законодавста у 2021-2022 рр.

В обговореннях взяли також  участь посадовці органів місцевого самоврядування, представники центральних органів виконавчої влади, обласної державної адміністрації, територіальних громад, експерти АМУ та Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Під час заходу обговорили підсумки першого року бюджетного забезпечення місцевого самоврядування  в нових адміністративно-територіальних умовах: позитиви та негативи законодавчих ініціатив у сфері податкового та бюджетного законодавства; основні тенденції законодавчих ініціатив податкової політики та бюджетного забезпечення територіальних громад на 2022 рік.

Експерти Асоціації міст України зазначили, що для горизонтального вирівнювання податкоспроможності територій для бюджетів місцевого самоврядування передбачена базова дотація 14,5 млрд грн та реверсна дотація (9,6 млрд грн). Це не змінює рівень дотаційності громад: 75% громад залишаються дотаційними, лише 14% є донорами і 11% збалансованими.

Разом з цим, особливу увагу експерти та учасники заходу звернули на видатки органів місцевого самоврядування, що не передбачені у Держбюджеті-2022, та вимагають пошуку власних ресурсів громад. Серед них оплата гарантованих державою пільг (потреба 6 млрд грн на пільговий проїзд та послуги зв’язку), забезпечення діяльності фахівців із соціальної роботи (потреба на такі цілі 1,7 млрд грн) та сплата штрафних санкцій по пільгам та субсидіям (потреба на такі цілі складає не менше 7 млрд грн).

Попри це, для використання у 2022 році на рахунках місцевих бюджетів зберігаються залишки коштів 2021 року за окремими субвенціями, серед яких субвенції на розроблення комплексних планів просторового розвитку територій територіальних громад, реалізацію інфраструктурних проєктів та розвиток об'єктів соціально-культурної сфери, а також здійснення заходів для соціально-економічного розвитку окремих територій.

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь