A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ковельська районна рада
Волинська область

Вшанували пам'ять жертв Кортеліської трагедії

Дата: 23.09.2022 16:38
Кількість переглядів: 139

З нагоди відзначення 80-ої річниці Кортеліської трагедії сьогодні, 23 вересня 2022 року, у селі Кортеліси біля підніжжя меморіального комплексу «Жертвам фашизму» відбувся мітинг-реквієм.

У заході взяли участь заступник голови Волинської обласної ради Григорій Пустовіт, голова Ковельської районної ради В’ячеслав Шворак, начальник Ковельської районної військової адміністрації Ольга Черен, Ратнівський селищний голова Віталій Бірук, депутати обласної, районної, місцевих рад,  представники трудових колективів, духовенство, військовослужбовці.

Згадати тисячі невинно знищених українців із Кортеліс прийшли й небайдужі односельчани – від найстаршого до наймолодшого поколінь. Учасники заходу вшанували  світлу пам'ять вбитих нацистами земляків хвилиною мовчання та покладанням квітів до Меморіального комплексу «Жертвам фашизму».

Директор Кортеліського історичного музею Ратнівської селищної ради Микола Михалевич провів для присутніх екскурсію музеєм, розповівши про страшні дні Кортеліської трагедії, бої, які точилися в ті роки.

Довідково:

Село Кортеліси увійшло в історію як символ жорстокості нацистського окупаційного режиму.

22 вересня 1942 року командир третього батальйону 15-го поліцейського полку майор Голлінс видав «Оперативний наказ про знищення сіл». Саме в ньому чітко вказано, що рота «Нюрнберг» має знищити Кортеліси.

23 вересня, у «чорну середу» 1942 року було знищено 715 дворів, розстріляно та закатовано 2875 жителів, з них 1620 дітей. Рано-вранці, каральний загін щільним кільцем оточив село. Місцеві зрадники-поліцаї, яких окупанти зібрали з усіх навколишніх сіл та містечок зганяли на майдан усіх жителів. Приводом було «обговорення важливої постанови». Людей завели у церкву, школу, найближчі хати, серед них були і старі, і жінки, і діти. Тим часом німці підводили групи з кількох чоловік до ям і відкривали по них вогонь з автоматів та кулеметів. Спочатку розстрілювали невеликими групами чоловіків, потім – жінок і дітей. Щоб заглушити крики людей, гітлерівці включали на повну потужність двигуни своїх автомобілів.

Навесні 1943 року біля цього села відділ загону УПА «Помста Полісся» під керівництвом сотника «Вовчака» (Олекса Шум) на шляху Ковель – Рівне ліквідував шефа спецвідділів німецької армії генерала Віктора Лютце – як акт помсти за знищення села Кортеліси.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь