A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ковельська районна рада
Волинська область

ШАЦЬКА ГРОМАДА ЗАВЕРШИЛА ВЕЛИКИЙ ІНФРАСТРУКТУРНИЙ ПРОЄКТ

Дата: 21.12.2022 19:22
Кількість переглядів: 161

У рамках програми транскордонного співробітництва за фінансової підтримки ЄС проводилося каналізування населених пунктів навколо озера Світязь. А саме – сіл Світязь, Пульмо (урочище Мокашин), Мельники (урочище Ляпове) та західної частини Шацька.



На запрошення місцевої влади у відкритті новозбудованих об’єктів та заключній міжнародній конференції взяли участь голова Ковельської райради В’ячеслав Шворак, заступник голови обласної ради Григорій Пустовіт, заступник начальника ОВА Олександр Троханенко,  очільниця РВА Ольга Черен, команда експертів секретаріату програми транскордонного співробітництва, а також виконавці робіт.

Загальна вартість проєкту склала майже 6,5 мільйонів євро, 90% з яких – кошти євроспільноти, решта – місцевих бюджетів: селищного, районного і обласного. Голова Шацької громади Сергій Карпук розповів, що від початку подачі заявки на участь у проєкті і до його завершення минуло понад 4 роки. За цей час було побудовано майже 100 кілометрів каналізаційних мереж у п’ятьох найбільших населених пунктах, до яких приєднається понад 2,6 тисяч домогосподарств, та зведено очисні споруди у селах Світязь і Пульмо, а існуючі у Шацьку модернізували та розширили. У комплексі це дозволить на 80% скоротити викид стоків у навколишнє середовище.

Очільник громади зазначив, що реалізація цього проєкту дозволить не тільки поліпшити екологічну та санітарну ситуацію навколо унікальних Шацьких озер, а й суттєво підвищить комфортність проживання місцевого населення, сприятиме розвитку туризму та інвестиційної привабливості території загалом.

 

Крім того, під час конференції старший експерт представництва у Львові секретаріату транскордонного співробітництва Василь Хім’як зазначив, що наступна програма «Interreg NEXT Польща-Україна 2021-2027» буде розрахована на спільні проєкти для поляків та українців з прикордонних громад. Загальна сума грантів становитиме 187,4 млн євро.

Подавати заявки на грант можуть будь-які некомерційні установи, спільноти, громадські організації. Важливо, що проєкт має бути поданий спільно з польською організацією-партнером. За умовами програми транскордонного співробітництва, 90% проєкту фінансуються із фондів ЄС, 10% – переможці гранту. Великі інфраструктурні проєкти подають обласні адміністрації.

Гранти надаватимуть за п’ятьма пріоритетами: довкілля (сприяння адаптації до зміни клімату, стійкість до стихійних лих, доступ до води, каналізування, захист природи, зменшення забруднення), здоров’я (доступ до меддопомоги, паліативна, геріатрична медицина), туризм, співпраця, а також розбудова
прикордонної інфраструктури.
Програма Interreg NEXT Польща-Україна 2021-2027 вже затверджена Європейською комісією, грантові заявки можна буде подавати у 2023 році.

Тож Сергій Карпук повідомив, що Шацька громада візьме участь в новій програмі транскордонного співробітництва та надалі продовжить розвиватис
я.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь