A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ковельська районна рада
Волинська область

«Розумна взаємодія» в дії – пілотні ОТГ презентували проміжні результати

Дата: 05.02.2020 10:09
Кількість переглядів: 411

Волинська область серед перших регіонів, що беруть участь у пілотній ініціативі «Розумна взаємодія» в рамках реалізації Національної стратегії розвитку громадянського суспільства на 2016 – 2020 роки. Дві волинські ОТГ, Дубечненська та Дубівська, є учасниками пілотного проєкту та уже розповідають про перші проміжні результати участі у проєкті.


Перша обласна конференція «Розумна взаємодія» відбулася сьогодні, 03 лютого 2020 року, в головній адмінбудівлі краю. Участь у конференції взяв заступник голови обласної ради Роман Карпюк та заступник директора департаменту економіки та європейської інтеграції облдержадміністрації Андрій Ткачук. Організатори конференції – громадська організація «Молода громада» та Волинська облдержадміністрація.

Вітаючи учасників обласної конференції Андрій Ткачук наголосив, що ініціатива «Розумна взаємодія» важливий проєкт, який покликаний навчити органи місцевого самоврядування та виконавчу владу діяти спільно та на результат.

«На перший погляд – це речі, про які ми уже все знаємо. Але «Розумна взаємодія» навчає, як правильно взаємодіяти у контексті цілей сталого розвитку та інвестиційної привабливості» – сказав Андрій Михайлович. – Інструменти новітньої взаємодії важливі для залучення інвестора та сталого економічного розвитку громад».

Про суть «Розумної взаємодії», учасникам конференції розповів Вадим Георгієнко, ключовий експерт з «Розвитку взаємодії».

«Ініціатива спрямована на розв'язання місцевих питань та глобальних викликів на засадах більш ефективної міжсекторальної взаємодії за участю громадян та використанням сучасних технологій», – наголосив експерт. – «Унікальність «Розумної взаємодії» ґрунтується на впровадженні трьох свобод: вільний доступ всіх – влади, бізнесу, неприбуткових організацій та мешканців до визначення проблем, до надання пропозицій їх вирішення та до підтримки запропонованих рішень в загальному просторі громади».

Експерт переконаний, що саме впровадження цих свобод має надати змогу розв'язувати місцеві питання за меншу вартість, а також відкрити громаду для бізнесу та соціального інвестування, що суттєво прискорить розвиток громади.

Представники перших пілотних громад, Дубечненської та Дубівської, поділилися напрацюваннями участі у «Розумній взаємодії».

Голова гуманітарної комісії Дубечненської ОТГ Людмила Махун презентувала проміжні результати впровадження «Розумної взаємодії» у своїй громаді.

«Громада стала учасником проєкту у вересні 2019 року. Першим етапом участі у проєкті є належне навчання представників об’єднаної територіальної громади та органів місцевого самоврядування новим підходам та інструментам співпраці» – розповіла представниця ОТГ. – «Далі – запуск ініціативи в громаді, інформування і залучення громадян та місцевих інституцій, а також наповнення спільного віртуального простору громади в «Розвитку Взаємодії».

За словами Людмили Махун місцевий бюджет громади 2020 створений на нових підходах міжсекторальної взаємодії.

«100% місцевого бюджету відображено в спільному просторі громади, де кожна програма пов’язана із конкретними питаннями, на вирішення яких вона спрямована» – наголосила посадовиця.

Голова Дубівської ОТГ Роман Троцюк презентував кейс із залучення інвестора завдяки кращій прозорості місцевого врядування з використанням «Розумної взаємодії» та поділився ідеєю відповідального збору акцизу в громаді та спрямування цих коштів на соціальні об’єкти за допомоги ініціативи, які ОТГ планує запровадити у 2020 році.

Довідково:

«Розумна Взаємодія» має значний потенціал як для соціального так і для економічного розвитку місцевих громад, а також цікаві підходи для багаторівневого врядування, в т.ч. в сфері спільних інтересів громад, взаємодії місцевого самоврядування та державного управління. Властивості та потенціал «Розумної Взаємодії» розглядається як «інновація з українським корінням» та вже викликала зацікавленість в середовищі експертів та міжнародних донорів (пілотування Британською Радою, розгляд учасниками міжнародного симпозіума в Лондоні, запрошення до обговорення з провідними інституціями у Вашингтоні і т.і.). В Україні ініціатива містить дистанційне навчання державних службовців та посадових осіб ОМС/ОТГ/адміністрацій за програмою онлайн курсу з 2018 року на підставі Розпорядження КМУ та листа НАДС, а також пілотне впровадження у відібраних місцевих громадах в 2019 році (7 областей), підтримку якому надало Посольство Норвегії в Україні. (Волинська обласна державна адміністрація )


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь