A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ковельська районна рада
Волинська область

Привітали з ювілеєм

Дата: 04.06.2024 17:08
Кількість переглядів: 106

 Сьогодні в КЗ «Публічна бібліотека» Ковельської територіальної громади відбулись урочисті заходи з нагоди 55-річчя створення ГО «Ковельська територіальна первинна організація Українського товариства сліпих».

Тут зуміли об’єднати людей, на долю яких випали непрості випробування. Уже 15 років поспіль територіальну організацію очолює Світлана Осійчук. Вона продовжує справу своїх попередників, піклуючись про людей з вадами зору, адже їм у житті доводиться нелегко.

Зі святом ювілярів прийшли привітати начальник Ковельської районної військової адміністрації, голова Ковельської районної ради, Ковельський міський голова, які подякували голові правління, активістам за працю, плідну громадську діяльність, участь у житті району, міста та вручили почесні відзнаки районної, міської влади, матеріальну допомогу і квіти. Солодкі подарунки для присутніх членів УТОС вручили представники ПП «КОМПАНІЯ ЮКОН».

Літопис Ковельського осередку УТОСу детально розповіли ведучі заходу.

В післявоєнний період на Ковельщині зібралося багато людей, які втратили зір з тих, чи інших причин. Їм було важко боротися зі своєю сліпотою наодинці, тому й вирішили об’єднатися в товариство. Так, 25 грудня 1968 року президія Центрального правління УТОС прийняла рішення про створення Ковельської територіальної первинної організації УТОС. Наступного року вже така організація була створена у м. Ковелі. Такі люди були не тільки на Ковельщині, але і в інших районах області. Тому до Ковеля приєдналися незрячі та слабозорі Турійського, Старовижівського, Любомльського, Ратнівського, Камінь-Каширського та Любешівського районів.

Головним завданням УТОС було виявлення та залучення осіб з інвалідністю зору до членства організації та суспільно-корисної праці. При ній була створена надомна дільниця по в’язанню сумок-сіток та виготовленню конвертів. Нараховувала вона 24 особи, які охоче справлялись з роботою. Трудилися на тодішній ляльковій фабриці, виготовляли коробки для ялинкових прикрас, на м’ясокомбінаті виготовляли коробки для м’ясопродуктів.

При первинній організації діяли класи, де люди здобували неповну середню освіту. В 1976 році було відкрито спецбібліотеку, книжковий фонд якої й понині складається з озвученої літератури на касетах та дисках, книг рельєфно-крапковим та плоским шрифтом.

Останні часом, для покращення безбарʼєрного доступу до різних об’єктів на Ковельщині.

Щомісячно з членами УТОС проводяться зібрання, на які запрошуються представники органів влади, соціальних служб, юристи з правових питань, які надають консультації щодо нарахування пенсій, пільгового проїзду в транспорті, забезпечення паливом, безкоштовними ліками, отримання тифлотехнічних засобів та ортопедичного взуття.

Робота організації не була б такою плідною, якби не допомога членів правління, активу та групоргів. Вони допомагають організації у виявленні потрібних людей та залученню їх до членства УТОС. Групорги турбуються про членів своїх груп, відвідують важкохворих на дому та в лікарні. Вони щиросердно їх підтримують, вселяють в них надію на краще, зігрівають теплом своїх сердець, знаходять у собі сили дбати про інших. Учасники УТОС приходять в організацію не тільки зі своїми проблемами, а й поспілкуватися, почути художнє слово, дізнатися новини міста, країни, тощо.

При первинній організації працюють гуртки вокального співу, шахово-шашковий, голосного та літературного читання. Радують своїми виступами учасники вокального колективу. Загалом беруть активну участь в багатьох масових заходах.

За 55 років Громадською організацією УТОС зроблено багато хороших справ. Адже приємно, що в колективу є небайдужі люди, яким властива доброта, чуйність, милосердя. Серед таких: підприємці, волонтери, всі ті, хто надав і надає посильну допомогу для цих людей.

Адже люди з вадами зору такі ж, як і всі – в чомусь більш чуйні, в чомусь більш вразливі, але неймовірно талановиті і душевно багаті. А ще вони показують приклад, як треба досягати мети і, з неймовірними зусиллями ступаючи зі сходинки на сходинку, вміють радіти життю, вірять у Перемогу України над російським агресором та в міру своїх можливостей наближають цей омріяний день.

Джерело: відділ організаційної, інформаційної діяльності та комунікацій

з громадськістю апарату Ковельської райдержадміністрації



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь